Er is tegenwoordig veel te doen over boeren in Nederland. Door de stikstof crisis is de positie van boeren, met name veehoudende boeren, onder druk komen te staan. Bovendien wordt alles duurder. Door stijgende energie- en grondstofprijzen schieten de prijzen van alledaagse voeding zoals groente, fruit en vlees door het dak heen. Dat betekent dat we allemaal naar alternatieve oplossingen moeten zoeken. Kleine moestuintjes in woonwijken is een van die opties. Bewoners van een wijk nemen dan het beheer van bepaalde groenstroken in hun wijk over van de gemeente, en verbouwen daar op kleinere schaal groente en fruit. Benodigde spullen, zoals een breekbout, bestel je simpel online.
De prijzen van groente, fruit en andere levensmiddelen
De prijzen van groente, fruit en zo’n beetje alle andere levensmiddelen op de markt, is flink omhoog geschoten. Als je dat combineert met de inflatie op het gebied van energie, zowel elektriciteit als gas, is het voor veel mensen nauwelijks nog te doen om hun broek op te houden. Het zijn gewoon echt moeilijke tijden. Boeren hebben het moeilijk, burgers hebben het moeilijk en ondernemers van alle soorten en maten hebben het ook moeilijk. Communale moestuintjes of zelfs kleine boerderijtjes klinken misschien als geitenwollensokken ideeën, maar dit soort opties worden steeds meer nodig in Nederland.
Lokale voedselproductie is een reële optie
We zijn door de industrialisering van de samenleving alles steeds globaler gaan zien. Daarom kan het voorkomen dat jij aardappels uit de Verenigde Staten eet, omdat supermarkten contracten hebben met telers uit dat deel van de wereld, terwijl Nederlandse boeren met overschotten aan aardappels zitten. Het transporteren van dat voedsel over de hele wereld gaat ook gepaard met vervuiling en kost bovendien geld. Een lokale voedselproductie van in ieder geval de basisitems zou een mooie oplossing kunnen bieden voor mensen. Dat kan een moestuin zijn die een paar huishoudens kan voeden, of een iets grotere lokale boerderij waarin mensen onder leiding van een echte boer samenwerken, met professioneel materiaal, zoals een tractor en een achteruitkijkcamera draadloos kopen.
Tips voor het starten van je eigen moestuin
Als je in jouw buurt een eigen moestuin wilt starten, zul je dit eerst bij de plaatselijke gemeente moeten regelen. Je kunt niet zomaar struiken uit de grond gaan trekken. Je moet het beheer van zo’n plek wettelijk overnemen van de gemeente. Een van de beste tips die ik je kan geven als je zo’n soort initiatief op wilt zetten: zorg ervoor dat je een plan hebt, en dat je van tevoren uitvindt wie er enthousiast is over het idee, en met welke buurtbewoners je het bijhouden van de moestuin gaat kunnen regelen. Het vormen van een sterke coalitie in de wijk is daarvoor essentieel. Je wil niet in je eentje de moestuin moeten runnen.
Plant de juiste gewassen op de juiste afstand van elkaar
Niet alle gewassen zijn geschikt voor elke plek. Denk aan de vruchtbaarheid van de grond, de hoeveelheid zon die een plek krijgt en of een gewas samen kan staan met bepaalde andere gewassen. Een moestuin in jouw wijk is veel werk, maar is het zeker weten waard. Weet wel waar je aan begint!