Groenten invriezen is helemaal niet moeilijk als je weet welke groenten rauw zijn, welke geblancheerd zijn en welke niet de vriezer in mogen. Lees hier alles wat je moet weten, wij vertellen je hoe je de groenten veilig invriest.
Kun je fruit invriezen en ook gebak invriezen? Het antwoord is ja! Bijna elk voedsel kan veilig worden ingevroren, net als voorgekookt voedsel en restjes van een grote maaltijd. Welke groenten worden ingevroren en hoe? In principe kan bijna elke groente zonder problemen worden ingevroren. Sommige soorten moeten vooraf 1-5 minuten in kokend water worden geblancheerd, andere kunnen rauw in de vriezer worden geplaatst. Als vuistregel kun je stellen: stevige groenten blancheren, zachte groenten rauw
Bereiding van diepvriesgroenten:
- Groenten wassen en schoonmaken. Snijd de steeltjes en steeltjes eruit, verwijder de pitten en klokhuizen en snijd de groenten in reepjes, blokjes of grove stukken, afhankelijk van hoe je ze gaat verwerken.
- Doe de groentestukjes in geschikte portiegroottes in een diepvrieszak of een andere geschikte goed afsluitbare bak. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit goed af.
- Tempereer de diepvriesproducten 1 uur in de koelkast zodat ze vooraf voldoende koud zijn. Giet geleidelijk in de vriezer. Doe geen grote hoeveelheden in één keer of op één plek, zodat de groenten snel helemaal kunnen bevriezen.
Vries rauwe groenten in
Champignons, paprika’s en wortelen kunnen eenvoudig worden gewassen, in stukjes gesneden en in een geschikte diepvrieszak of bak in de vriezer worden bewaard. MAAR: als groenten rauw worden ingevroren, gaan er meer van de goede ingrediënten en vitaminen verloren dan als ze kort geblancheerd worden. De kortstondige verhitting vernietigt enzymen die het natuurlijke afbraakproces in de groente vertragen. Hoewel de warmtegevoelige vitamines last hebben van de korte temperatuurschok, blijven gemiddeld meer vitamines en secundaire stoffen behouden.
Vries geblancheerde groenten in
Deze manier van groenten invriezen is vitaminevriendelijker dan ze rauw in te vriezen. De korte kooktijd onderbreekt het rijpingsproces en de celstructuur van de groentestukjes is dichter, waardoor ze ondanks de extreme kou krokant blijven. Erwten, bonen, venkel, bloemkool, broccoli, koolrabi, asperges en prei worden 1-2 minuten gekookt in kokend water (niet borrelend), uitgelekt en vervolgens ingevroren en afgekoeld. Koolsoorten zoals savooiekool, witte kool en rode kool kunnen het beste als heel blad worden geblancheerd en daarna pas in reepjes worden gesneden.
Vooral aardappelen moeten voor het invriezen worden gekookt, omdat het zetmeel dat ze bevatten bij temperaturen onder nul in suiker verandert en dat de waardevolle knol oneetbaar zou maken. Rode biet kan ook tot 20 minuten worden gekookt voordat het in de vriezer gaat. Aubergine en boerenkool moeten van tevoren volledig worden gestoofd, gekookt of gebakken.