Wanneer jij het slachtoffer bent geworden van letselschade zijn er een aantal tips die je moet weten. Het is voor jou namelijk erg belangrijk om rekening te houden met bepaalde punten. Graag geven we je dan ook wat tips bij letselschade:
Informatie verzamelen
Om je verhaal goed en krachtig te kunnen vastleggen bij de verzekering is het erg belangrijk om na het ongeval verschillende dingen vast te leggen. Op deze manier kan je de tegenpartij beter aansprakelijk stellen. Leg de situatie vast door foto’s en video’s te maken. Daarnaast is het goed om gegevens van eventuele getuigen te vermelden. Hierdoor sta je sterker.
Laat medisch onderzoek verrichten
Het is erg belangrijk om na een ongeval altijd naar de huisarts, spoedeisende hulp of huisartsenpost te gaan. Hier wordt er belangrijk bewijs vastgesteld. Al je klachten, of dit nu psychische of lichamelijke klachten zijn, worden vastgesteld in jouw medisch dossier. Het is goed om dit vast te leggen zodat de verzekering van de tegenpartij niet kan betwisten dat jouw klachten pas veel later ontstaan zijn. Verzekeraars willen dit namelijk nog wel eens beweren wanneer de schadevergoeding hoog uitvalt. Door de gevolgen van een ongeluk meteen te laten vastleggen heb je medisch bewijs.
Een juridisch specialist
Neem na het ongeval altijd contact op met een letselschadebureau, zoals de letselschadehelpdesk. De afhandeling zal zo vlot mogelijk lopen wanneer je een letseladvocaat in de arm neemt. Deze specialist helpt jou over bij en zijn diensten zijn kosteloos.
De letseladvocaat zal jou helpen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Hoe meer de jurist weet over het ongeval, jouw klachten en eigenlijk de gehele zaak, hoe gunstiger het voor jou kan worden afgehandeld.
Gemaakte kosten
Als de tegenpartij volledig aansprakelijk gesteld wordt, kunnen alle kosten als gevolg van jouw klachten en letsel geclaimt worden bij de tegenpartij. Houdt daarom alle kosten bij. Het maakt niet uit of de kosten klein of groot zijn. Hierbij zal de letseladvocaat jou ook helpen. Denk hierbij aan:
- kosten vervoer naar de zorgspecialist
- aantal dagen ziekenhuis
- schade aan bijvoorbeeld auto of fiets
- telefoonkosten
- inkomsten die door het ongeval gemist worden
Bouw een dossier op
Naast dat je alle kosten verzameld, is het belangrijk om bonnetjes en andere belangrijke papieren te bewaren. Denk hierbij aan notities, mails, brieven en overige correspondentie. Ook is het goed om je salarisstroken, verwijsbrieven en contract hierin op te slaan. Daarnaast is het erg belangrijk om je medische achteruitgang of vooruitgang bij te houden
Wat erg belangrijk is: deel jouw medische informatie niet zomaar met de tegenpartij. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van permanent letsel zal de tegenpartij flink in de buidel moeten tasten. De verzekering kan dat dan tegen je proberen te gebruiken omdat de verzekering uiteraard zo laag mogelijk uitkeert.
Voorschot
Als de tegenpartij heeft erkend aansprakelijk te zijn dien je van de verzekering van de tegenpartij een voorschot te krijgen. Dit komt doordat je vanaf het moment dat het ongeval heeft plaatsgevonden al kosten maakt. Dit is wettelijk geregeld zodat je niet in financiële nood raakt.